Nieuwbouw expositiegebouw Veluws Museum Hagendoorns Plaatse te Epe

Dit gebouw dat functioneert als een expositieruimte, is gesitueerd naast een monumentale boerderij met bijbehorende bijgebouwen.
De nieuwbouw van deze museumruimte is uitgevoerd op een moderne bouwwijze, met bijvoorbeeld prefab houten elementen, en er zijn moderne accenten gelegd in onder andere materiaal gebruik, kleuren en afwerking. Toch is er vanwege de plaats en de aart van het museum gekozen voor een traditionele vorm, namelijk die van een kapschuur, waardoor een aansprekend gebouw is ontstaan, welke prachtig past in zijn omgeving.

 

Binnen is een speelse uitstraling ontstaan door het idee van de ontwerper om gebruik te maken van een splitlevel vloerindeling, waarbij ook voorzieningen zijn getroffen voor de mindervalide medemens, door onder andere een lift op te nemen in het gebouwontwerp.

 

Het project is in bouwteam uitgevoerd, waarmee wij in de gelegenheid werden gesteld om vanaf het begin betrokken te zijn en meedachten over uitvoeringsdetails, bouwsysteem en kostentechnische zaken. Dit samenspel met elkaar leverde besparingen op en heeft bijgedragen aan een optimaal resultaat. De draagconstructie bestaat uit een kelder met daarop een staalconstructie met systeemvloeren in combinatie met ter plaatse gestort beton. De glaspuien op de verdieping zijn onder een hoek geplaatst, waardoor wel veel licht binnenvalt, maar de directie zoninstraling wordt afgeschermd. Verder bestaat de gevel uit prefab houten gevelelementen voor zien van rabatbetimmering.

 

Ontwerp: Hendrik-Jan van der Valk en Trudy Woudstra
Bureau voor Architektonische vormgeving en interieurarchitektuur Epe


Terug naar 'Utiliteitsbouw'