Renovatie en verhoging Daams' Molen te Vaassen

Als gevolg van wetgeving ter bescherming van de molenbiotoop is in Vaassen Daams' Molen verhoogd. Daarbij heeft men naast het behoud van de molen als werktuig, ook gezocht naar een aanvullende nieuwe functie voor het gebouw. Het is uiteindelijk een theeschenkerij geworden. Voor de nieuwe functie waren ook ruimtes voor techniek en sanitair nodig. Daarvoor is er een kelder onder de molen geplaatst nadat hij, los van zijn fundering, was verplaatst over een rollerbaan naar de andere zijde van de Jan Mulderstraat. Vervolgens is de molen, na realisatie van de kelder,  boven deze kelder geplaatst en is hij 5 meter opgehoogd.

 

Op een in het werk gestorte betonvloer is de kelder verder opgebouwd uit prefab betonelementen evenals de nieuwe 5 meterhoge draagconstructie. Gevels en hun openingen zijn met metselwerk, traditioneel voegwerk, gietijzeren vensters en opgeklampte deuren monumentaal aangepast aan de nieuwe situatie. Verder zijn in het interieur met traditioneel timmerwerk verdiepingsvloeren en trappen aangebracht, waarmee uiteindelijk drie extra vloeroppervlakten in gebruik konden worden genomen.

 

Al met een spektakelstuk wat heeft geresulteerd in aandacht in de landelijk pers, TV rapportages en een toppositie wereldwijd in de Google zoekmachine. Een mooie samenwerking die resulteerde in een behoud van een historisch werktuig als monument en een bruikbaar gebouw voor de toekomst.

 

Ontwerp: Adviesbureau Groen Montfoort

 


Terug naar 'Utiliteitsbouw'