Nieuw Kerkelijk Centrum (Het Anker) Vaassen

Bouwbedrijf van Laar heeft in opdracht van de Dorpskerk in Vaassen een nieuw kerkelijk centrum genaamd “Het Anker” gerealiseerd. Aan de Torenstraat stond een gemeentelijk monument genaamd het Snuffelhuis. Door GAJ/VBW architecten is een plan gemaakt om het snuffelhuis nieuw leven in te blazen. Dit resulteerde in een plan waarbij het gemeentelijk monument van buiten gerestaureerd zou worden en aan de achterzijde een nieuwbouw zou krijgen waarmee het gebruiksoppervlak 3x zo groot werd.

 

In bouwteam, samen met diverse lokale bedrijven en in nauw overleg met de opdrachtgever heeft Bouwbedrijf van Laar het plan verder uitgewerkt tot een duurzaam en realiseerbaar geheel. Na de verstrekking van de definitieve opdracht is door Bouwbedrijf van Laar een multifunctioneel gebouw gerealiseerd dat sleutel-klaar is opgeleverd.

 

Ten behoeve van de realisatie werden de bestaande aanbouwen gesloopt, ook werd er asbest gesaneerd en werd het oude snuffelhuis van binnen volledig gestript en ontdaan van de binnen-indeling. Hiermee ontstond een open structuur die de basis gaf voor de opbouw. Het oude Snuffelhuis is aan de binnenzijde voorzien van een nieuwe geïsoleerde betonvloer, voorzetwanden, voorzetglas en aan de buitenzijde van kapisolatie waarna de originele pannen weer zijn terug gelegd. Na de sloop van de plafonds is de oude vloerconstructie en dus ook het balkenplafond weer helemaal in ere hersteld. Aan de buitenzijde werd het gebouw gerestaureerd en geschilderd. Ook de oude toegangsdeuren werden gerestaureerd en met het vernieuwen van de dek-planken werd ook de makelaar die op oude foto’s was gevonden weer toegevoegd. De grote zaal die ontstond is voorzien van een panelenwand zodat de zaal opgesplitst kan worden in 2 ruimtes.

 

In de nieuwbouw is ruimte gemakt voor een ruime entree met garderobe. Vanuit de grote hal zijn via schuifdeuren de 2 zalen te bereiken. Aan de hal bevind zich de keuken, de toiletgroepen, het invalidetoilet en een werkkast. Via de lift en de trap is de verdieping te bereiken. Op de verdieping zijn 2 ruimtes gerealiseerd. Een grote ruimte en 1 kantoorruimte. De grote ruimte is tevens voorzien van een pantry om hem zo multifunctioneel mogelijk in te kunnen zetten.

 

Zoals op de foto’s te zien is het gebouw zeer compleet opgeleverd inclusief vloer- en wandafwerkingen, complete installaties inclusief armaturen, camera beveiliging, WIFI, PV-panelen, een ventilatiesysteem met warmte-terug-winning en modern sanitair. Na de sleuteloverdracht kon de kerkgemeenschap dus direct beginnen met het inhuizen.

 

Alles bij elkaar heeft dit geresulteerd in een prachtig duurzaam pand waar een stuk historie bewaard blijft, maar ook aan alle gemakken van vandaag de dag is gedacht.


Terug naar 'Utiliteitsbouw'