Restauratie Dorpskerk te Vaassen

Uit het monumenten inspectierapport bleek dat de kapconstructie van het schip op cruciale delen in slechte staat was en dat bovendien de krachtafdracht van de dakconstructie op de wanden niet goed plaatsvond, waardoor het initiatief werd genomen een restauratieplan op te stellen voor het schip (oorspronkelijk uit 1853) van de Dorpskerk. De toren was in verleden al eerder aangepakt waaraan Van Laar ook zijn bijdrage mocht leveren.

 

In bouwteam zijn punten uit het inspectierapport verder onderzocht door de samenwerkende partijen en is gezamenlijk een plan gemaakt waarbij de kapconstructie en dakvoet zijn verstevigd om het wijken van de kerkwanden een halt toe te roepen. Verder is de kap voorzien van dakfolie, nieuwe gebakken pannen, nieuwe dakgoten, vernieuwen van loodaansluitingen en zinkafdekkingen, herstel van gootbetimmering en natuursteen ornamenten, herstel van roos- en raamvensters. Bovendien zijn metselwerk, voegwerk en stucwerkdelen gerestaureerd of vervangen. Voor het schilderwerk is onderzoek gedaan naar de historische kleuren, waaruit de huidige kleursamenstelling tot stand is gekomen.

 

Kortom de complete schil van het schip is onderhanden genomen en gerestaureerd, waardoor de kerk er weer prachtig bij staat, een plaatje voor het oog!


 

Advies: Stichting Behoud Kerkelijke Gebouwen Vaassen

 


Terug naar 'Utiliteitsbouw'