Restauratie Radio Kootwijk gebouw C en E

De twee voormalige zendgebouwen op het uitgestrekte complex van Radio Kootwijk zijn gerestaureerd door het samenwerkingsverband E.nu Veluwe waar Bouwbedrijf Van Laar deel van uit maakt. Van Laar heeft haar restauratiekennis en kunde inbracht en mocht bijdragen om de realisatie, met zeer korte bouwtijd, mogelijk te maken voor Staatsbosbeheer, de huidige eigenaar van het gehele complex.

 

Speciaal

Wij zijn erg blij dat we bij dit speciale project betrokken waren. Het is een speciaal project, omdat het om heel specifieke historische gebouwen gaat, namelijk zendgebouwen die ons destijds konden verbinden met de andere kant van de wereld. Dit is iets waar men met de huidige stand van de techniek niet meer van opkijkt, maar in die tijd wel bijzonder was. Daarnaast is het speciaal omdat we dit project aangepakt hebben in een samenwerking met onze E.Nu Veluwe partners Draisma en Tromp. Doordat we onze krachten samen konden bundelen en onze kennis konden delen, is het gelukt om draadkrachtig en met een strakke planning, deze restauratie aan te pakken voor Staatsbosbeheer.

 

Historie

De nadruk ligt op de casco-restauratie van de beide -identieke- gebouwen uit 1928~1929. Deze gebouwen zijn ooit gebouwd voor de verbinding tussen Nederlands-Indië en Japan. Nadat de zendinstallaties in 1970 buiten gebruik werden gesteld is er weinig onderhoud gepleegd en zijn de gebouwen deels gebruikt als schaapskooi en zelfs dichtgetimmerd omdat ze geen functie meer hadden. Deze Rijksmonumenten waren daarom hard aan herstel toe.

 

Bouwbedrijf Van laar heeft zorg mogen dragen voor het herstel van de daken, kozijnen, ramen en deuren. In onze eigen werkplaats hebben we een groot aantal deuren en ramen weer vakkundig in ere mogen herstellen.

 

Ontwerp: Hurenkamp architecten & adviseurs 

 


Terug naar 'Restauratie'