Groot onderhoud toren Dorpskerk te Vaassen

De dorpskerk in Vaassen is het oudste gebouw van het dorp. Er hangen twee monumentale klokken (van 1451 en 1501) in, welken nog altijd luiden. Een dergelijk monument is het waard om behouden te blijven en daarom ook belangrijk om het goed te onderhouden. Bouwbedrijf Van Laar heeft het vertrouwen gekregen om de onderhoudswerkzaamheden aan de kerktoren ten uitvoer te brengen.

 

Het dak van de toren werd als eerste hersteld. Hierbij ging het om het herstellen van de leibedekking en de aansluitingen op de muurplaten. Om het dak veilig te betreden, zijn er klimhaken benodigd. Deze haken zijn tegelijk met het herstellen van het dak, vernieuwd. Eveneens als de klimhaken, was de bliksembeveiliging niet meer intact. Deze heeft Van Laar hersteld.

 

In de toren werden de nodige voorzieningen aangebracht. Trapleuningen en vaste installatievoorzieningen zijn gemonteerd.

 

De buitenzijde van de toren ziet er weer strak uit: de torenluiken zijn vernieuwd, het nodige schilderwerk heeft plaatsgevonden, het voegwerk is aangepakt en de nieuwe klokken zijn vooral in het donker duidelijk zichtbaar. Het gebouw neemt een belangrijke plaats in en mag worden gezien zoals die er nu bijstaat. Het monument past heel goed in de plannen voor de vernieuwing van de inrichting van het dorp. 


Terug naar 'Restauratie'