Verduurzaming boerderij in Zwolle

In Zwolle heeft Bouwbedrijf Van Laar deze prachtige boerderij mogen verduurzamen. Volgens de tekst op de gedenksteen is de boerderij gebouwd in 1867. De isolatie van de gevel voldoet nu helemaal aan deze tijd.

 

De huidige eigenaren hebben de boerderij van binnen in 2014 helemaal verbouwd. Nu was de buitenkant aan de beurt, want de gevels waren in matige toestand. Daarnaast bestond de gevel uit 2 kleuren steen en er was veel schade aanwezig door zijn leeftijd.

 

De bestaande gevels zijn opgeschoond en de plint is gesloopt. In de buitenmuur waren wat scheuren, deze zijn verankerd met Total-wall strips en de voegen zijn dichtgezet.

 

Langs de kozijnen is een sponning gemaakt om de isolatie door te kunnen zetten tot voorbij het kozijn. Dit om koudebruggen te minimaliseren. Waar nodig is het metselwerk hersteld en onder alle kozijnen zijn gemetselde raamdorpels aangebracht op een ondersteunende latei.

 

Vervolgens is de hele gevel ingepakt met isolatieplaten van 10-12 cm dik. De plint is tot de oorspronkelijke hoogte voorzien van een stuclaag en de rest van de gevels zijn voorzien van speciaal voor de woning gemaakte dunne steenstrips.

 

Van de bestaande rollagen, hanenkammen en boerenvlechtingen in de gevels zijn mallen gemaakt, deze zijn gekopieerd met de steenstrips.

 

Als laatste zijn de daklijsten weer aangebracht langs de gevel volgens het oorspronkelijke beeld.

 

 


Terug naar 'Renovatie'