De renovatie van Paleis het Loo

Paleis Het Loo diende eeuwenlang als zomerresidentie van Nederlandse vorsten en is tegenwoordig een populair museum. Sinds 2018 wordt het paleis gerenoveerd. KAAN Architecten maakte het ontwerp voor de renovatie en er zijn diverse hoofdaannemers op verschillende percelen. Een bijzonder project, voor alle deelnemende bouwbedrijven.

 

Bouwbedrijf van Laar is gecertificeerd voor de restauratie van monumentale panden. Onze medewerkers hebben jarenlange ervaring met monumenten met historische waarde. Het blijft speciaal om aan Paleis het Loo te werken. Er kijken straks jaarlijks honderdduizenden mensen naar. Een stukje historie blijft bewaard en tegelijk worden er moderne elementen toegevoegd.

 

Inbraakwerende muren

Bouwbedrijf Van Laar begon in 2018 met het demontagewerk, maar was jaren geleden al betrokken bij onderzoeken en voorbereidende werkzaamheden. Daarvoor moesten veel monumentale onderdelen van het Paleis verwijderd, genummerd en ingepakt worden, om ze te behouden en later terug te kunnen plaatsen. Denk aan lambrisering, kasten, vloeronderdelen, ornamenten in plafonds, schouwen en deuren. Daarnaast worden er ruimtes gebouwd die te maken hebben met beveiliging, zoals de meldkamer. Er worden ook apartere werkzaamheden, zoals inbraakwerende muurdammen in de oostvleugel gerealiseerd. Daarnaast zijn er bouwkundige voorzieningen gemaakt, zodat andere bedrijven verder kunnen met installaties en funderingen. 

Zowel in directe opdracht van Paleis Het Loo als ook in onderaanneming van de BAM heeft bouwbedrijf Van Laar diverse deelprojecten uitgevoerd.

 

Altijd verrassingen
Bouwbedrijf Van Laar realiseerde al eerder projecten voor Paleis het Loo. Al meer dan dertig jaar bouwen we voor het paleis en de gebouwen daaromheen. Bij deze renovatie werden we eerst betrokken door het paleis zelf, later werden we één van de onderaannemers van BAM. Het is een complexe klus. Er zijn veel partijen bij betrokken en je komt bij zo’n oud gebouw altijd verrassingen tegen. Niks is standaard en er worden hoge eisen gesteld om het goed en mooi te maken. Het is echt maatwerk.

 

 


Terug naar 'Renovatie'