Verduurzaming Landgoed Wapenveld


WAPENVELD: Na de diverse onderhoudswerkzaamheden en het restaureren van de klokkentoren op een landgoed in Wapenveld, is bouwbedrijf van Laar vorig jaar gestart met het verduurzamen van het landhuis. De basis van het landhuis dateert uit 1855 en is in 1910 gebouwd in de vorm, zoals hij er nu nog staat. Het monumentale landhuis bestond nog volledig uit enkel glas en kon aan de buitenzijde wel een goede onderhoudsbeurt gebruiken.

 

 

Bouwbedrijf van Laar heeft samen met de opdrachtgever een plan uitgewerkt om de beglazing te vervangen en aan de buitenzijde te voorzien van het nodige onderhoud. Allereerst is er een proef gedaan met Monuglas en Fineo om te kijken hoe dit uitpakte. Na een evaluatie, is bouwbedrijf van Laar vorig jaar gestart met het vervangen van een groot deel van de beglazing van het landhuis. Daarbij is voor een deel voor Fineo en voor een deel voor Monuglas gekozen. Uitgangspunt hierbij was het behouden van de authentieke uitstraling en daarom zijn ook in alle ramen waar roedes zaten, nieuwe roedes terug gebracht. Nog voordat de koude periode intrad is dit deel van het project afgerond.

 

 

Deze week is de steigerbouwer gestart met het insteigeren van het landhuis. Vanaf volgende week zal Van Triest schilders uit Vaassen starten met het buitenschilderwerk van het landhuis. Daarbij zullen onze timmermannen vakkundig het nodige houtwerk aan het landhuis herstellen. Onder andere sommige ramen, kozijnen, maar ook de overstekken en goten bevatten de nodige verrotte onderdelen. In onze eigen werkplaats zullen wij deze onderdelen namaken en voorbereiden om vervolgens op de locatie het houtwerk weer netjes te herstellen.

 

 

De verwachting is dat wij in het voorjaar dit prachtige landhuis weer kunnen laten stralen in haar omgeving.