Verduurzamen boerderij in Zwolle


ZWOLLE: In Zwolle verduurzamen wij een prachtige boerderij. Volgens de tekst op de gedenksteen is de boerderij gebouwd in 1867. Als we klaar zijn voldoet de isolatie van de gevel helemaal aan deze tijd.
 
De huidige eigenaren hebben de boerderij in 2014 binnen al volledig verbouwd. Nu is de buitenkant aan de beurt, want de gevels zijn in een matige toestand. Daarnaast bestaat de gevel uit 2 kleuren steen en is er veel schade aanwezig door zijn leeftijd.
 
We zijn ondertussen gestart en de bestaande gevels zijn opgeschoond en de plint is gesloopt. In de buitenmuur zijn wat scheuren, deze worden verankerd met Total-Wall strips en de voegen worden dichtgezet.
 
Langs de kozijnen is een sponning gemaakt om de isolatie door te kunnen zetten tot voorbij het kozijn, dit om koudebruggen te minimaliseren. Waar nodig herstellen we het metselwerk en onder alle kozijnen worden gemetselde raamdorpels aangebracht op een ondersteunende latei.
 
Vervolgens wordt de hele gevel ingepakt met isolatieplaten van 10-12cm dik. De plint wordt tot de oorspronkelijke hoogte weer voorzien van een stuclaag en de rest van de gevels voorzien van speciaal voor de woning gemaakte dunne steenstrips.
 
Van de bestaande rollagen, hanenkammen en boerenvlechtingen in de gevels zijn mallen gemaakt, deze worden gekopieerd met de steenstrips.
 
Als laatste worden de daklijsten weer aangebracht langs de gevel volgens het oorspronkelijke beeld.