Verbouw en verduurzaming boerderij 't Harde nadert eindfase


’T HARDE – Bij boerderij Louisiana op Landgoed Zwaluwenburg in ’t Harde nadert Bouwbedrijf van Laar de eindfase van een prachtig verbouw en verduurzamingsproject, waarbij restauratie ook een rol speelde . Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van Geldersch Landschap & Kasteelen, naar een ontwerp van D+B Architecten. Vorig jaar is er gestart met de werkzaamheden en ondanks een natte winterperiode ligt de bouw nog steeds op planning.

 

Het project bestaat uit het volledig verbouwen en verduurzamen van de boerderij, waarbij uiteraard de historie aan de buitenzijde bewaard blijft. Intussen is de eindfase aangebroken waarbij het gaat om de afwerkingen en de details. Nu de stukadoor bezig is, wordt het een prachtig geheel waarbij de authentieke details extra benadrukt worden tegen de strakke afwerking van het geheel.

 

Het project bestond uit de volgende onderdelen; De binnen-indeling, begane grondvloer en kap zijn volledig gestript, waarna de constructie aan de binnenzijde is aangepast en aangeheeld. De kapconstructie is daar waar nodig voorzien van nieuwe sporen en ook zijn de gebinten hersteld of weer op de oorspronkelijke plaats teruggebracht. Vooral in een oude en scheve boerderij was dit een uitdagende timmerklus. Nadat het constructieve deel gereed was, is de boerderij volledig voorzien van een geïsoleerde schil. Er is een nieuwe geïsoleerde begane grondvloer gemaakt, er zijn voorzetwanden geplaatst en de kap is gerestaureerd en vervolgens volledig geïsoleerd. Daarna heeft de boerderij een mooie nieuw rietdeken gekregen en kon er binnen volop doorgewerkt worden aan de nieuwe indeling en afbouw.

 

Aan de buitenzijde is intussen gestart met het restauratiewerk aan de gevels, de buiten kozijnen/ramen en deuren worden waar mogelijk gerestaureerd en voorzien van goed sluitwerk en tochtwering. Daar waar herstel te ver gaat zullen nieuwe delen worden geplaatst. Ook wordt de beglazing vervangen voor een duurzamere variant met daarbij het behoud van de authentieke details.

 

Een mooi detail is het daklicht wat in het midden van de boerderij wordt geplaatst om extra lichtinval te creëren. Deze is afgewerkt met eiken lamellen en geeft straks een moderne twist aan deze authentieke boerderij.

 

Voor Bouwbedrijf van Laar is dit een prachtig project waarbij met het behoud van de historie er toch voldaan wordt aan de verduurzaming van vandaag de dag. Een project met een grote diversiteit waarbij veel disciplines samen komen.

 

Opdrachtgever: Geldersch Landschap & Kasteelen

Architect: D+B Architecten