Restauratie Erve IJzerman Wapenveld fase 2


Bouwbedrijf Van Laar is begonnen met de tweede fase van de restauratie van Erve IJzerman. Nadat er in de eerste fase verval is voorkomen door middel van scheuren in de muren te herstellen, corrosie van ijzeren onderdelen in de constructie tegen te gaan en de daken te vernieuwen, is Bouwbedrijf Van Laar inmiddels begonnen met fase 2.

In fase 2 staat de restauratie volledig in het teken van het behoud en herstel van het historische rijksmonument. Eén van de bijzonderheden van Erve IJzerman is de gaafheid van het boerderijcomplex zoals de oude boerderijvloer met stalen liggers met daartussen gemetselde troggewelven. Daarop liggen een druklaag en een tegelvloer. Bouwbedrijf Van Laar stript de vloer van boven naar beneden. Hiervoor moeten de mozaïekachtige tegels stuk voor stuk uit de vloer worden gehaald. Deze aanpak neemt enkele tijd in beslag.

Daarnaast worden alle luiken, deuren, ramen en kozijnen rondom de gehele boerderij en wagenschuur volledig gerestaureerd. Dit houdt in dat deze volledig volgens de ouderwetse methode met de hand herstelt of nagemaakt worden. Een omvangrijke klus die er voor moet zorgen dat het boerderijencomplex nog jaren deze historische elementen kan laten zien.

In het boerderijencomplex is ondertussen een zuivelmuseum gehuisvest welke na de restauratie nog meer van de boerderij en van de vroegere zuivelboeren laat zien.