Verbouw en verduurzaming boerderij ‘t Harde


’T HARDE – Bouwbedrijf van Laar is gestart met een grote renovatieklus aan boerderij Louisiana op Landgoed Zwaluwenburg in ’t Harde. Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van Geldersch Landschap & Kasteelen, naar een ontwerp van D+B Architecten. Begin deze maand zijn wij aangevangen met de werkzaamheden en als alles volgens planning verloopt zullen de werkzaamheden in het vroege voorjaar van 2024 worden opgeleverd.

 

Het project bestaat uit het volledig verbouwen en verduurzamen van de boerderij, waarbij uiteraard de historie aan de buitenzijde blijft bewaard. De binnen-indeling, begane grondvloer en kap worden volledig gestript, waarna de constructie aan de binnenzijde wordt aangepast en aangeheeld. De kapconstructie wordt daar waar nodig voorzien van nieuwe sporen en ook worden de gebinten hersteld of weer op de oorspronkelijke plaats teruggebracht. Als het constructieve deel gereed is wordt de boerderij volledig voorzien van een geïsoleerde schil. Er komt een nieuwe geïsoleerde begane grondvloer in, voorzetwanden en de kap wordt geïsoleerd. Daarna zal de boerderij een mooie nieuwe rietdeken krijgen en wordt de binnenzijde volledig voorzien van een nieuwe indeling en zal hij compleet worden afgebouwd.

 

Aan de buitenzijde zal restauratiewerk verricht worden aan de gevels, de buiten kozijnen/ramen en deuren zullen waar mogelijk gerestaureerd worden en voorzien worden van goed sluitwerk en tochtwering. Daar waar herstel te ver gaat zullen nieuwe delen worden geplaatst. Ook wordt de beglazing vervangen voor een duurzamere variant met daarbij het behoud van de authentieke details.

 

Een mooi detail is het daklicht wat in het midden van de boerderij wordt geplaatst om extra lichtinval te creëren. Deze zal afgewerkt worden met eiken lamellen en geeft straks een moderne twist aan deze authentieke boerderij. Hierover zult u later meer zien als de werkzaamheden vorderen.

 

Een prachtig project waarbij met het behoud van de historie er toch voldaan wordt aan de verduurzaming van vandaag de dag.

 

Opdrachtgever: Geldersch Landschap & Kasteelen

Architect: D+B Architecten