Oplevering verduurzaming woonboerderij Heerde


HEERDE: Aan de kanaaldijk in Heerde zitten onze opdrachtgevers er aankomende winter een stuk warmer bij. Bouwbedrijf van Laar leverde hier weer een prachtig verduurzamingsproject op, wat wederom weer in een mooi bouwteamverband tot stand is gebracht.

 

Het begon in 2023 toen Bouwbedrijf van Laar benaderd werd door opdrachtgevers uit Heerde. Zij hadden veel last van tochtklachten en vochtproblematiek in de woonboerderij die ze nog niet zo lang geleden betrokken hadden. Na een afspraak en het in kaart brengen van de wensen is Bouwadvies Snip ingeschakeld om een plan te maken voor het verduurzamen van de woonboerderij. Met dit plan heeft Bouwbedrijf van Laar een kostenraming gemaakt en zijn verschillende opties en alternatieven afgewogen. Nadat de keuzes definitief waren is de vergunning aangevraagd en zijn dit voorjaar de werkzaamheden aangevangen.

 

Allereerst is de woning rondom vrij gegraven en zijn de muren behandeld tegen optrekkend vocht. Een gevel aan de zijkant had ook last van een behoorlijke vochtdoorslag, deze is allereerst helemaal kaal gemaakt om daarna de muur goed te kunnen laten drogen. Intussen werden de ramen ingemeten en werd er gestart met de overige voorbereidingen en de productie van de ramen. Het plan was namelijk om de buitengevel volledig in te pakken met isolatie, ramen te vervangen, nieuwe deuren te plaatsen, kierdichting te verbeteren en het geheel weer strak af te werken. Zoals u op de foto’s kan zien is dit aardig gelukt. Hoewel het een mooie puzzel was om de gevelisolatie aan te laten sluiten op de diverse bouwkundige elementen en de rieten kap, is aan het resultaat te zien dat dat goed gelukt is. Daarnaast zijn er weer roedes in de ramen teruggebracht wat de authentieke uitstraling terug brengt.

 

Naast deze bouwkundige ingrepen is de woning ook voorzien van een ventilatiesysteem met warmte-terug-winning en een warmtepomp. De opdrachtgever gaat nu zelf nog schakelen met zijn rietdekker voor een onderhoudsbeurt aan de kap en dan is het plaatje weer helemaal compleet.

 

Wij willen onze opdrachtgevers bedanken voor dit mooie project en wensen hun heel veel woonplezier in hun verduurzaamde woning.