Opening Zuivelmuseum Erve IJzerman


WAPENVELD: Bouwbedrijf Van Laar feliciteert Erve IJzerman met de officiële opening van het zuivelmuseum en is trots op haar bijdrage in het restauratie van deze prachtige authentieke boerderij.

 

Het in werking stellen van een historische melkcentrifuge op Open Monumentendag was zaterdag 8 september de officiële openingshandeling voor het nationaal zuivelmuseum Erve IJzerman.

 

De opening was de kroon op het werk van een proces dat in 2010 begon op initiatief van de Stichting Recreatie Wapenveld na het overlijden van de laatste bewoonster van de boerderij Dina IJzerman. De afgelopen winter is de boerderij door eigenaar BOEi gebruiksklaar gemaakt en op 16 juni gingen de deuren van het zuivelmuseum 'in wording' open. Zaterdag was het moment van de officiële opening daar. Vrijwilligers van stichting De Melkmaten en stichting Erve IJzerman hebben de afgelopen tijd een beginnende zuivelexpositie, de inrichting van een presentatiekamer, een Annie Oosterbroekkamer en een horecapunt gerealiseerd.

 

Vanaf 10.00 uur was het ontvangst en na enkele toespraken volgde om 11.00 uur de openingshandeling. De melkcentrifuge die wordt gebruikt, staat symbool voor het begin van de zuivelindustrie. Met het apparaat, nog met de hand aangedreven, werd de room van de melk gescheiden. Van de room werd boter gemaakt en de magere melk vormde de basis voor karnemelk.

 

Naast de zuivelcollectie was er zaterdag ook een opstelling van een weidemelkmachine van vader en zoon Draayer uit Heerde en ook was, dankzij Verax Accountants uit Vaassen, een historische vrachtwagen vol melkbussen aanwezig. In het horecapunt wordt in samenwerking met ijsboerderij IJscowd uit Hattem ambachtelijk bereid ijs verkocht. Meer informatie kan men ook vinden op www.erveijzerman.nl en www.zuivelmuseum.nl

 

Bouwbedrijf Van Laar heeft de gehele restauratie van Erve IJzerman gerealiseerd. Zo zijn de dakconstructies, daken, dakkappelen, gevels, kozijnen, het voorhuis en de wagenschuur volledig gerestaureerd. Lees hierover meer op: https://www.vanlaar.nl/bouwbedrijf-van-laar-heeft-passie-voor-ontspannen/item/restauratie-van-de-boerderij-erve-ijzerman