Groot onderhoud monumentale directeurswoning


HEERDE: Bouwbedrijf van Laar heeft bij deze monumentale directeurswoning een prachtige onderhoud en restauratieklus mogen uitvoeren. Naast de uitvoering van deze werkzaamheden heeft Bouwbedrijf van Laar de klant vanaf het begin geholpen bij het aanvragen van de subsidie en het verkrijgen van de vergunning om de werkzaamheden uit te mogen voeren. Een prachtige klus die met een mooi resultaat is afgerond.

 

Vorig jaar werd Bouwbedrijf van Laar benaderd door de opdrachtgevers. Zij hadden een rapport van de Monumentwacht waaruit bleek dat de nodige zaken aandacht nodig hadden en daarnaast wilden zij graag een aantal ingrepen doen om de woning te verbeteren qua kierdichting. Omdat het een gemeentelijk monument betreft, heeft de opdrachtgever recht op subsidie. Er is toen gestart met het maken van een plan voor het onderhoud, deze is voorzien van een calculatie met de kosten en daarmee heeft Bouwbedrijf van Laar vervolgens de subsidie en omgevingsvergunning aangevraagd.

 

Na een positief besluit van de gemeente over zowel de subsidie als de vergunning is er gestart met de werkzaamheden. Er werd gestart met het uitnemen van de tegelvloeren bij de terrassen aan de achterkant. Deze waren door de tijd heen gaan verzakken en hadden behoorlijke vorstschade. Na het uitnemen van alle tegels zijn de muren hersteld en is er een nieuwe “fundering” gemaakt voor de tegels. Vervolgens zijn alle tegels in het oorspronkelijke patroon weer teruggelegd.

 

De ramen en deuren van de woning zijn nagelopen op sluitbaarheid en voorzien van de nodige tochtwering om het klimaat in de woning te verbeteren. Dit draagt bij aan de duurzaamheid van het monument.

 

Ook het platte dak, de schoorstenen, de pannendaken en de goten behoefden aandacht. Zo zijn alle vier de schoorstenen gerestaureerd, is het platte dak vervangen inclusief alle gesmeerde vorsten die daaromheen zijn aangebracht. Een precisie klus waarbij het oorspronkelijke materiaal allemaal weer is hergebruikt. Dit is niet alleen duurzaam, maar ook een belangrijk onderdeel van de restauratie waarbij de focus altijd ligt op behoud in plaats van vernieuwing.

 

Als laatste zijn de pannendaken nagelopen, hier waren de nodige kapotte pannen die vervangen zijn, maar was er ook slecht lattenwerk waardoor pannen uit gingen hangen. De erkers zijn voorzien van beverstaartpannen met hoekkepervorsten. Deze waren uitgezakt en de vorsten hadden op sommige plekken schade. Dit is allemaal netjes hersteld.

 

De loodgieter heeft de zinken goten nagelopen en op diverse plaatsen gerepareerd en als de schilder straks klaar is, kan het pand er de komende jaren weer prachtig tegenaan.

 

Voor de vakmannen van Bouwbedrijf van Laar was dit een prachtig project, met de nodige detaillering wat mooie uitdagingen met zich meebracht. We zijn trots op het resultaat en danken de opdrachtgevers voor het vertrouwen en het gunnen van de opdracht.