Groot onderhoud Landgoed Wapenveld


WAPENVELD: Vorig jaar zijn wij gestart met de gefaseerde uitvoering van diverse onderhoudswerkzaamheden aan een landgoed in Wapenveld. Een prachtige klus waarin zowel renovatie, als ook verduurzaming en restauratie aan bod komen. Een van de onderdelen is het restaureren van de klokkentoren, die net terug is van de zinkwerker en klaar staat om geschilderd te worden.

 

Vorig jaar kwamen wij in contact met de nieuwe bewoners van een landgoed in Wapenveld. Een landgoed met diverse gebouwen en de nodige opgaves qua verbouw en achterstallig onderhoud. Bouwbedrijf Van Laar is toen gestart met het vervangen van een deel van het dak omdat de lekkage problemen hier steeds groter werden was daar spoed bij. In de tussentijd zijn de voorbereidingen getroffen voor het restaureren van de klokkentoren en wordt er samen met de opdrachtgever onderzoek gedaan naar het verduurzamen van het hoofdgebouw.

 

De klokkentoren was dermate slecht dat het advies van de monumentenwacht was om de bel ook niet meer te luiden. Bouwbedrijf Van Laar heeft daarom vorig jaar de klokkentoren van het dak gehesen om deze vervolgens aan de eigen werkplaats zorgvuldig te demonteren en alle onderdelen te restaureren. De houten onderconstructie is voor een deel vervangen, het binnenwerk met de klok is gerestaureerd en geconserveerd door de smid, de kap is voorzien van nieuw zink en nu gaat de schilder starten om het geheel af te werken. Vervolgens hopen wij begin volgende maand de klokkentoren weer terug te hijsen zodat hij weer jaren op het dak van het hoofdgebouw kan pronken. Een fantastische klus waarin wij echt het vakmanschap kunnen laten zien.

 

In de tussentijd onderzoeken wij ook met de opdrachtgever de mogelijkheden om het hoofdgebouw qua beglazing te verbeteren. Het betreft een oud pand met meer dan 100 ruiten in mooie oude houten kozijnen met roedes en originele sluitingen. Volgende maand zullen wij starten met een proef omdat een deel van het houtwerk ook erg slecht is en hersteld moet worden. De bedoeling is dat hier een plan uit voort komt waarin gevel voor gevel de zaken gerestaureerd gaan worden. Daarover zal ongetwijfeld nog weer een nieuwsbericht gaan volgen dus houdt onze website en social media in de gaten!