Even voorstellen.....Charlotte Nijenhuis


WAPENVELD: Hallo ik ben Charlotte Nijenhuis, ben 20 jaar en doe de opleiding Middenkader Functionaris Bouw, leerjaar 3. Deze opleiding volg ik aan het ROC Aventus College in Apeldoorn.

 

Tijdens mijn opleiding moet ik elk jaar 360 uur stagelopen in 10 weken. Dit doe ik op dit moment bij Bouwbedrijf van Laar, als onderdeel van mijn examen. Wat ik bij dit bedrijf erg leuk vind, is dat je niet alleen maar werkt op de werkvoorbereiding, uitvoering of calculatie, maar aan alle onderdelen van een bepaald project.

 

Samen met mijn stagebegeleider Bert van den Belt werk ik aan verschillende projecten, zoals het project in Zeewolde waar ze bezig zijn met een transformatie van een kantoorpand naar woonstudio’s en appartementen. Of het project in Kampen waar ze bezig zijn met een gemeenschapsgebouw voor de Jehova’s getuigen.

 

Ook ben ik mee geweest met de andere collega’s. Ik ben bijvoorbeeld samen met Klaas Zondergeld naar het project De Heuvellaan in Wapenveld geweest, waar een atelier en een carport gebouwd worden. Ook ben ik, om veiligheidscontroles uit te voeren, naar een project aan Het Woldhuis in Apeldoorn geweest waar een schuur en een bijgebouw worden gemaakt. Daar leer je erg veel van, want je ziet wat veilig werken is. Dat is namelijk ontzettend belangrijk in de bouw.

 

Samen met Gerben de Jong ben ik naar het project uitbreiding van het magazijn van de Albert Heijn in Vaassen geweest. Toen ik daar aankwam, legde hij uit dat de maatvoering bij dit project erg belangrijk was vanwege de stalen constructie en ook hoe dat allemaal in elkaar zat. Ook heb ik met Gerben het project van de Hulstschool bezocht. Hij vertelde mij dat de meeste muurplaten hergebruikt worden. Dat vond ik goed om te horen, want hergebruik van materialen is erg belangrijk.

 

Als stagiaire heb ik hier heel veel geleerd, o.a. hoe ik calculaties moet maken, want het stopt niet bij alleen de materialen, er komt veel meer bij kijken. Ook heb ik veel geleerd over hoe je moet plannen, zoals welke werkzaamheden horen nu na elkaar en hoe lang doe je eigenlijk over een bepaalde taak. Wat ik nog meer geleerd heb is dat het ontzettend belangrijk is om de maatvoering te controleren, want iedere millimeter telt in de bouw. Als je namelijk afwijkt van de tekening klopt de rest van wat er nog gebouwd moet worden niet meer.

 

Wat nog meer heel leerzaam was, is hoe je tijd en kosten moet bewaken. Dat is namelijk geen makkelijke opgave, want je moet alles in de gaten houden. Het is van belang dat er altijd volgens planning gewerkt wordt in verband met het tijdig bestellen van de materialen, en contact op te nemen met de onderaannemers. Bij veranderingen ten opzichte van de planning zal deze moeten worden aangepast. Indien de opdrachtgever aangeeft meerwerk te willen dan is het belangrijk dit zorgvuldig te noteren en de extra kosten te berekenen.

 

Naast alles wat ik hier geleerd heb is het ook nog eens ontzettend gezellig met iedereen. De collega’s staan altijd voor mij klaar als ik iets niet begrijp of advies nodig heb.