Energetische aanpak Koningin Hortenselaan 10 te Apeldoorn


APELDOORN - In de Energie Expeditie Apeldoorn neemt Van Laar als bouwkundig aannemer deel in de coöperatie E.nu Veluwe. Ook voor de familie De Hoog wordt hun monumentale woning energetisch aangepakt. Hierbij een samenvatting van hun verhaal.

 

Als Enexappers van het eerste uur zijn we net als veel andere deelnemers op het punt gekomen dat de plannen en ideeën omgezet gaan worden naar concrete activiteiten. Door de infrarood (IR) metingen en de blowerdoortest hadden we een goed idee van waar we op het punt van isolatie en afdichting nog stappen konden maken. Gelijktijdig wilden we een aantal langgekoesterde wensen realiseren, daar waar mogelijk comfort verbeteren en op een paar punten achterstallig onderhoud wegwerken. Ook verbetering van comfort en aandacht voor ventilatie en vochthuishouding stonden zoal op het lijstje.

 

Na de keuze voor een collectief, E.Nu Veluwe waar Van Laar deel van uit maakt, zijn we met hen in gesprek gegaan over onze wensen en niet onbelangrijk de financiële en andere kaders en te behalen doelen. Bij de gesprekken was ook E.nu Veluwe partner Gertie Snip van Bartels aanwezig en omdat hij al een keer een IR-meting had uitgevoerd had hij een goed beeld van het huis en de verbeterpunten en mogelijkheden. Hij kon ons adviseren over wat nou wel en niet slim was te doen.

 

We hebben onder andere gekozen voor het plaatsen van een goed isolerende voorzetwand op de kop- en eindgevel, het goed afdichten van kieren en het opvullen van holle ruimtes waar nog geen isolatie was aangebracht met cellulose. Cellulose wordt ook aangebracht tussen de stuklaag en dakbeschot op werk- en slaapkamer. De cellulose wordt door kleine gaten in de holle ruimtes gespoten, hierdoor hoeft de oude stuklaag niet te worden weg gesloopt.

 

Ons huis heeft een serre, gebouwd tegen de enkel steens buitenmuur van de bijkeuken. Echt comfortabel werd het daar nooit ondanks de hr++ beglazing. Voor het isoleren van de muren is gekozen voor een isolerend vlies die met beperkte dikte al een hoge isolatie waarde heeft. De muur is mooi glad afgesmeerd, muurverfje erop, klaar. Het vlies is gelijmd en daarna vastgezet met plastic pluggen, dus geen nieuwe koudebruggen.

 

Op dit moment lijkt ons huis uit 1921 wel een moderne doorzonwoning. In alle bovenlichten is het glas in lood tijdelijk vervangen door helder glas. De oude ruiten worden opnieuw in lood gezet en vervolgens in dubbelglas geplaatst. We zijn erg benieuwd naar het eindresultaat. Omdat de nieuwe ruiten groter worden dan de oude, zijn ook alle kozijnen vergroot en voorzien van nieuwe latten. We hebben zo’n 70 meter latten twee keer in de grondverf gezet, wat een klus.

 

De oude voordeur was ook aan vervanging toe, bij het plaatsen van de nieuwe bleek de post min of meer driedimensionaal uit het lood te staan. Door de timmerman netjes opgelost met een paar vullatten en na het schilderen zie je er niets meer van. De tochtende brievenbus is vervangen door een buitenbus met als gevolg zoekende postbestellers en zo. De deurbel draait op een eigen zonnecel met accu dus de beltrafo (+/- 40 kwh/jaar) kan ook weg.

 

Op veel plekken zijn kieren gedicht, tochtstrippen vernieuwd etc. In een paar deuren zijn “valdorpels” aangebracht. Deze komt automatisch naar beneden bij het sluiten van een deur en sluiten dan een tochtopening af. Geniaal!

 

Ook de CV installatie hebben we aangepakt, overal hebben we nieuwe kranen geplaatst waarmee de installatie waterzijdig is ingeregeld. Vervolgens hebben we een Honeywell Evo Home systeem geplaatst en het huis ingedeeld in een aantal zones met elk hun eigen temperatuur. Als een ruimte geen warmte nodig heeft, sluit het systeem de kranen en opent deze pas weer als er warmtevraag is. Via een regelunit of een app op een smartphone kan de temperatuur en tijd worden ingesteld. Hiermee hopen we te besparen door alleen ruimtes te verwarmen als dat nodig is en niet langer. Een paar oude radiatoren zijn vervangen door nieuwe convectoren zodat we ter zijner tijd over kunnen naar een lage temperatuurverwarming.

 

Er zijn nog twee grote klussen die nog resten, naast het terugplaatsen van het glas en het aanbrengen van de cellulose, zijn het aanbrengen van een centraal ventilatiesysteem en
zonnepanelen.

 

Jaap en Nelly de Hoog