Reconstructie Rustplaats Paleis Het Loo te Apeldoorn

Bij archeologisch onderzoek in 2003 in de tuin van Paleis Het Loo werden de restanten van een oorspronkelijk bouwwerk aangetroffen evenals oorspronkelijke waterleidingbuizen uit 1693. Uit onderzoek bleek dat het ging om een "rustplaats", deze sloot in de tijd van Koning-Stadhouder Willem III de formele tuin af en bood uitzicht op een lager gelegen bassin met een fontein en fraai mozaïekwerk. Vanaf deze plek had men een schitterend uitzicht over het achterliggende natuurgebied.

 

We hebben aan de hand van reconstructietekeningen deze rustplaats opnieuw mogen opbouwen. Het geheel bestaat uit de volgende onderdelen; een waterbassin, een keerwand met mozaïek, 2 overdekte rustplaatsen met banken, en plateau met mozaïek. Daarnaast zijn er diverse waterwerken (fonteinen, bassins, etc.) aanwezig. Omdat de originele loop van de watergang niet meer aanwezig is, worden de waterpartijen nu voorzien van water vanuit een enorme waterkelder welke in het project was opgenomen.

 

Bij de uitvoering is gebruik gemaakt van de oorspronkelijke detailleringen en technieken zoals speciaal voegwerk, mozaïek werk, geschilderde panelen, loden bekleding, etc. Kortom een project waar het restauratievakmanschap weer een bijdrage heeft kunnen leveren aan deze parel in de tuin van Het Loo.

 

Het was een bijzonder bouwproces met een prachtig eindresultaat waar alle partijen tevreden over zijn. De rustplaats is door Prinses Margriet officieel geopend en opengesteld voor publiek.

 

Advies: Rijksvastgoedbedrijf, Bureau van Asbeck


Terug naar 'Ontspannen'