Nieuwe toegang atoombunker Radio Kootwijk

Bouwbedrijf Van Laar heeft in opdracht van Staatsbosbeheer, de huidige eigenaar van het Radio Kootwijk complex, een nieuwe toegang gerealiseerd ten behoeve van de atoombunker op het terrein ten zuidwesten van het rijksmonument hoofdgebouw A, ook wel bekend als de “Kathedraal”.
 
Radio Kootwijk is een voormalig zenderpark dat in de eerste helft van de 20ste eeuw een belangrijke communicatieverbinding vormde tussen Nederland en zijn toenmalige koloniën, met name Nederlands-Indië. Het werd gebouwd vanaf 1918. Naast de zendgebouwen, loodsen, garages, watertoren en woningen werd ook een atoombunker aangelegd in het zenderpark.
 
Omstreeks 1965 is deze kelder gebouwd voor het personeel van Radio Kootwijk en was geschikt voor een langdurig gebruik ondergronds.  Na de verwerving van het complex is in 2004 het toenmalige entreegebouwtje gesloopt en een eenvoudig stalen toegangsluik aangebracht.
            
De huidige directie heeft voor ogen om de bunker weer geschikt te maken voor bezichtiging en rondleidingen.
In overleg met de beheerders is gekozen voor een smalle toegang, zoveel mogelijk weggewerkt in de grond vanwege de ligging in het natuurgebied.
 
Het gebouwtje bestaat uit een gemetselde opbouw met een prefab betondak en een toegangsdeur met daarvoor aan beide zijden gemetselde keermuren.  Hiermee is de bunker op een veilige manier toegankelijk voor medewerkers en bezoekers zodra het verdere herstel van het interieur heeft plaatsgevonden, waarvoor overigens op dit moment nog geen concrete plannen zijn uitgewerkt.

Terug naar 'Ontspannen'