Nieuwbouw bijeenkomstgebouw Jehova’s getuigen Kampen

Aan de Koploper 52, in het stationskwartier van Kampen heeft Bouwbedrijf van Laar in opdracht van de Jehova’s Getuigen hun nieuwe bijeenkomst gebouw gerealiseerd. Deze zaal wordt ook wel de nieuwe Koninkrijkszaal genoemd. 

 

 

De gemeente Kampen verleende eind 2020 de omgevingsvergunning voor de bouw van de vergaderplaats. Vanwege de coronapandemie konden de werkzaamheden niet meteen beginnen. Dezelfde pandemie deed de Getuigen uiteindelijk besluiten om het project niet zelf op te pakken maar om het uit te besteden. Normaliter zetten ze daarvoor een regionaal team van eigen bouwvrijwilligers in. Na een zorgvuldig offertetraject hebben Jehovah’s Getuigen de opdracht in vol vertrouwen aan Bouwbedrijf Van Laar gegund. In de opdracht zijn duidelijke afspraken gemaakt over de werkzaamheden, kosten en planning, maar het belangrijkst is de veiligheid tijdens de bouw: Jehovah’s Getuigen hanteren wereldwijd voor al hun bouwprojecten een strikt ‘Zero Accidents’-beleid.

 

 

Veel aandacht voor duurzaamheid

De Koninkrijkszaal heeft een moderne uitstraling, in lijn met het nieuwe Stationskwartier. Er is in het ontwerp veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Het gebouw is bijvoorbeeld goed geïsoleerd. De warmteterugwininstallatie zorgt ervoor dat de warmte binnenblijft en er geen onnodig energieverlies plaatsvindt. Op het dak zijn zonnepanelen gerealiseerd. Verder heeft het gebouw dankzij een warmtepomp geen gasaansluiting. In de categorie ‘nieuwbouw utiliteit’ heeft de Koninkrijkszaal dan ook een energielabel A+++ gekregen.

 

 

Gebruik van de vergaderplaats

De 110 Getuigen van Jehovah uit Kampen en omgeving kunnen in dit gebouw écht bij elkaar komen. Elke bijeenkomst van de Getuigen duurt een kleine twee uur. Er is geen aankondiging door middel van een klok of bel. Bezoekers komen lopend, per fiets, met openbaar vervoer of met de auto. De auto’s kunnen terecht op het eigen parkeerterrein. Jehovah’s Getuigen houden de omgeving, de tuin en het gebouw zelf in goede conditie. Dit zal zeker bijdragen tot een nette uitstraling van het Stationskwartier.

 

 

Achtergrondinformatie Koninkrijkszalen

Verspreid over Nederland beschikken Getuigen van Jehovah over zo’n 200 vergaderlocaties. In elk van deze Koninkrijkszalen houden een of meer gemeenten van Jehovah’s Getuigen wekelijks bijeenkomsten. Op de bijeenkomsten bespreken de Getuigen de Bijbel en leren ze over Gods Koninkrijk, vandaar de naam Koninkrijkszaal. Deze bijeenkomsten zijn gratis, er worden ook geen collectes gehouden en iedereen is welkom.

Wereldwijd zijn er meer dan 8,6 miljoen Jehovah’s Getuigen in 239 landen. Deze christelijke geloofsgemeenschap omvat personen van allerlei etnische en culturele achtergronden. Nederland telt ruim 29.000 Getuigen van Jehovah. Hun officiële website, jw.org, beschikt over informatie in meer dan 1050 (!) talen.

 

 

Realisatie

Bouwbedrijf van Laar was de hoofdaannemer van dit project en heeft de totale realisatie op zich genomen inclusief de aanleg van het terrein en de afwerkingen binnen.
Hoogtepunten bij de realisatie waren de staalconstructie en de betonwanden die in het zicht zijn gebleven. De kapconstructie met verholen goten en een strakke dakpan.
Het metselwerk is met veel zorg en aandacht gerealiseerd en is voorzien van diverse verbanden en penanten wat het geheel een zeer moderne maar ook robuuste uitstraling geeft. Binnen is het gebouw voorzien van een afgewerkte betonvloer en de nodige sanitaire groepen.

Een prachtig gebouw waar hopelijk vele jaren met plezier gebruik van gemaakt kan worden.

 

 

Bron: Christelijke Gemeente van Jehovah's Getuigen

Meer informatie: https://www.jw.org/nl/

 

 

 

 


Terug naar 'Bezinnen'