Woningbouw in Emst krijgt innovatief vervolg


EMST – Een verdere invulling met verschillende typen woningen op de nog resterende kavels, in de wijk Gelders Kwartier in Emst, gaat van start. Het eerste deel bestaat uit een vijftal eengezinswoningen aan de Dokter van Gelderweg in Emst, waarvoor het grondwerk is begonnen. Met de bouw van deze woningen geeft Bouwbedrijf Van Laar in samenwerking met haar partners een innovatief vervolg aan het prefab bouwsysteem waarmee zij de eerdere fasen heeft gerealiseerd. Het vernieuwde casco wordt uitgevoerd in het Prefab Plus woningbouw-systeem waarmee een aantal proefwoningen zijn gerealiseerd, maar in het Gelders Kwartiers in Emst vindt de eerste projectmatige toepassing in Nederland plaats. Ook de in voorbereiding zijnde vrijstaande woningen en de twee onder één kap woningen met slaap- en badkamer op de begane grond worden uitgewerkt in dit vernieuwde bouwsysteem.
 
Meer kwaliteit en comfort voor toekomstige bewoners
Het woonconcept van Van Laar krijgt met het prefab bouwsysteem een vervolg waarbij de kwaliteit van de woning en het comfort voor de bewoners verder worden verbeterd. Het innoveren vindt plaats met projectoverstijgende samenwerkende partners die allen hun deskundigheid inbrengen om de woning en de realisatie daarvan te optimaliseren. Dat gebeurt integraal!
 
Integrale samenwerking biedt voordelen
Integraal samenwerken is dé nieuwe manier van werken. Vanaf het eerste idee gaan alle betrokken partijen om tafel om mee te denken en te adviseren over ontwerp, bouwmethode, detailleringen en technische installaties. Ook zaken als duurzaamheid, energiezuinigheid en kosten van beheer en onderhoud komen hierbij aan de orde. Bij deze samenwerking wordt als hulpmiddel het 3D BIM (driedimensionaal gebouw informatiemodel) gebruikt. Alle belangrijke betrokkenen modelleren in dat model waarin de gebouwinformatie wordt opgeslagen. Het gebouw is dus virtueel al gemaakt tot in het kleinste detail. Dit heeft zo zijn voordelen, omdat overal waar elementen samenkomen, zoals constructies en installaties, vooraf is uitgedacht hoe die optimaal kunnen worden uitgevoerd. Bovendien biedt deze werkwijze grote voordelen bij de prefabricage.
 
Innovatief Prefab Plus woningbouwsysteem
Belangrijk voor het woonconcept en de werkwijze is het nieuwe casco Prefab Plus woningbouwsysteem van MBS Hybrid Casco dat wordt toegepast. De volledig op maat geprefabriceerde woningen zijn fabrieksmatig, naast voormontage van kozijnen en isolatie, nu ook voorzien van alle installaties (centraleverwarming, ventilatiesysteem en elektra) in zowel wanden als vloeren. Dat betekent onder andere betere aansluitingen, minder warmteverlies tijdens het wonen, een hogere kwaliteit van het gebouw en de toegepaste installaties en een snellere bouwtijd, dus minder overlast voor de buurt. Overigens wordt het systeem ook door Van Laar toegepast voor een enkele woning, omdat het ook daarvoor economisch interessant is. Van Laar heeft haar bouwplaats eind maart opengesteld voor een uniek kijkje op de bouw waarbij genodigden van de producent worden rondgeleid.
 
Voor meer informatie over dit project en de verkoop kunt u HIER terecht.