Inspiratiecongres Energie Expeditie Apeldoorn


APELDOORN - Op zaterdag 13 december 2014 werd een congres gehouden door Energie Expeditie Apeldoorn (ENEXAP) in "De Staart" bij Apenheul in Apeldoorn. In de bijeenkomst werd teruggekeken welke stappen zijn gezet om tot energie neutraal renovaties te komen in de particuliere woningmarkt en was er een inspiratiemarkt voor geïnteresseerden.

 

Bouwbedrijf Van Laar maakt deel uit van deze expeditie als lid van het E.nu Veluwe consortium. Zij zijn één van de drie consortia die zorgdragen voor de daadwerkelijke uitvoering van de energieneutrale woningrenovaties. 

In het auditorium werd door verschillende sprekers het woord gevoerd. Het geheel werd met elkaar verbonden door dagvoorzitter Jolanda Reitsma. Wethouder Olaf Prinsen sprak namens de gemeente Apeldoorn, als initiatiefnemer van deze expeditie, de wens uit dat deze start van energieneutraal maken van de gebouwde omgeving, in een breder verband dan de particuliere woningbezitters, een vervolg mag krijgen.

 

Daarnaast inspireerde Jan Willem van de Groep, als programmaregisseur van de EnergieSprong, het gezelschap door duurzaamheid in een groter perspectief te plaatsen, voorbeelden van initiatieven te tonen en zijn blik op de toekomst met hen te delen.

Ook de ervaringen van een aantal deelnemers in deze expeditie werd door hen gedeeld met de genodigden.

Nadat er de nodige kartrekkers en organisatoren werden bedankt met een dankwoordjes en mooie bossen bloemen, startte de Energy Experience. Een inspiratiemarkt waarbij geïnteresseerden voor energieneutraal wonen werden uitgenodigd om een traject in het gebouw af te leggen waar verschillende onderwerpen over energieneutraal verbouwen de revue passeerden. Daarbij werden vragen beantwoord zoals; Wat voor energie type ben ik?, Wie kan mij energetisch advies geven?, Wat zijn de mogelijkheden met mijn woning?, Zijn er bijzondere financieringsvormen?, Zijn er marktpartijen die een oplossing kunnen aanbieden?, Welke concepten zijn er?, Hoe pak ik het aan?, Zijn er bewoners met ervaring?. Kortom er werd veel kennis opgehaald en gedeeld. En ja en er waren ook concreet bewoners die besloten het energieneutraal maken van hun woning op te gaan pakken.