Ingebruikname watertappunt watermolen Heerde


HEERDE - Bij de voormalige watermolen aan de Beeklandseweg 13 in Heerde is donderdag14 juli een nieuw watertappunt in gebruik genomen. Men wil het drinken van kraanwater stimuleren en het gebruik van wegwerpflesjes inperken. Het watertappunt is aangelegd bij een waterbelevingsplek, een vlonder met picknicktafel waar belangstellenden even rust kunnen houden en kinderen in de beek mogen spelen.
Bouwbedrijf Van Laar, onder leiding van projectmanager Klaas Zondergeld, mocht haar bijdrage leveren voor het herstel van het betonwerk van de waterval en het geschikt maken voor een waterrad.
 
Wethouder Van Dijk waardeert de aanleg van het tappunt omdat het past bij de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Heerde. Inwoners en toeristen kunnen van 1 april tot en met 1 november, 24 uur per dag, 7 dagen in de week gratis water tappen bij de tapkraan. 2eHands snuffelwinkel ‘t Vosje stelt het water gratis ter beschikking. 
Het watertappunt is mede dankzij sponsoring van drukkerij en enveloppenfabriek Koninklijke Van der Most tot stand gekomen. Cor van der Most: “Koninklijke Van der Most is sinds 1904 gevestigd in Heerde. In al die jaren is betrokkenheid met onze omgeving een vanzelfsprekendheid voor ons. Ook hechten wij veel waarde aan de gezondheid van onze medewerkers en stimuleren hen om op de fiets naar het werk te komen. Daarom werken we graag mee aan de plaatsing van dit watertappunt. Hiermee kunnen fietsers op dit prachtige stukje Veluwe extra genieten. 
 
Bijdrage aan beter milieu 
In Nederland worden per dag meer dan 500.000 plastic (water)flesjes weggegooid, terwijl kraanwater in Nederland tot het beste van Europa behoort. De flesjes belanden niet alleen op de vuilnisbelt, maar ook op straat of in de zee. Met een kraanwatertappunt leveren we een bijdrage aan een beter milieu, aldus de gezamenlijke initiatiefnemers. 
Stichting Waterrijke Veluwe en de gemeente Heerde hebben doelstellingen op het gebied van toerisme en recreatie, maar ook op het gebied van milieu en duurzaamheid. Stichting waterrijke Veluwe realiseert hiermee een nieuw tappunt in de gemeente Heerde.
 
Verval waterval gestopt
De waterval naast molen werd in 1923 aangelegd en had last van betonrot waardoor de gehele constructie op instorten stond. Daarom is de waterval de afgelopen tijd stilgezet. Door bijdragen van diverse partijen en veel inspanning van de eigenaar van de molen, Beerd Volkers, kon de watergoot naar de waterval hersteld worden waardoor deze zomer de waterval weer in gebruik genomen kan worden. De molenplaats werd al in 1499 vermeld in officiële stukken en werd toen de Geldersch Hertogelijke Korenmolen van Heerde genoemd. De molenplaats is onlangs een gemeentelijk monument geworden mede omdat deze plek sinds circa 1400 de eerste vorm van industrialisatie in Heerde is.
 
De waterval is geschikt gemaakt voor het plaatsen van een waterrad. De bedoeling is dat deze in 2017 geplaatst gaat worden. Voor de werving van de nog ontbrekende gelden is een speciale stichting opgericht: Stichting tot Behoud van de Watermolen van Heerde. Deze stichting wordt ook eigenaar van het waterrad. Deze stichting zoekt nog financiële ondersteuning bijvoorbeeld van een bedrijf dat een groene stroom certificaat wil verwerven van deze watermolen.
 
Brede ondersteuning initiatief
De gemeente Heerde, Jan Nienhuis vereniging, Familie H. Maten stichting, Van der Zee stichting, Waterschap Vallei en Veluwe en de Stichting tot behoud van Veluwse sprengen en Beken ondersteunen het herstel van de molenplek, waardoor deze historische locatie extra toeristische en recreatieve waarden verkrijgt.
 
Regionale bedrijven
De werkzaamheden bij de molen zijn uitgevoerd door regionale bedrijven: Bouwbedrijf Van Laar (betonwerk), Heideveld Polyester (coating in de goot), Installatiebedrijf Tessemaker (watertappunt),. Klusbedrijf J. Stegeman en Bruggeman Hoveniers (waterbelevingsplek).