Gevelherstel museumboerderij "Hagedoorns Plaatse"


ZUUK – Een aantal gevels van Museumboerderij  “Hagedoorns Plaatse” te Zuuk (Epe) worden momenteel opnieuw gevoegd waarbij de in het verleden aangebrachte – veel te harde – cementvoegen worden vervangen door historisch kalkvoegwerk.

 

Van Laar heeft al vele werkzaamheden mogen verrichten bij Veluws Streekmuseum "Hagedoorns Plaatse". Het museum complex bestaat uit een historische boerderij met allerlei bijgebouwen, historische inrichting van tuin en bijbehorende gewassen. In een recenter verleden mochten wij ook de nieuwbouw van de expositieruimte realiseren bestaande uit een gebouw in de vorm van een kapschuur met splitlevel vloerniveau's waarin wisselende exposities worden getoond. 

 

Aan de museumboerderij is te zien dat door het te harde cementvoegwerk schade is ontstaan aan het zachtere gevelmetselwerk. Deze schade wordt nu door ons hersteld, waarbij het voegwerk wordt vervangen door een kalkvoeg, zoals die vroeger ook werd toegepast, en ook flexibel blijft. Hierdoor krijgen de gevels van dit erfgoed weer de kwaliteit uit het verleden en worden beschadgien door bijvoorbeeld stukvriezen voorkomen.

 

In het kader van het Meerjaren Onderhouds Plan van de boerderij en bijgebouwen worden nu de noodzakelijke herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Eerder dit jaar heeft Bouwbedrijf Van Laar al de hildevloeren en de buitenkozijnen/deuren hersteld, zodat het Museumcomplex er weer als een plaatje bij staat.